• In the 1980s and 1990s we used AOL and Usenet. In the 2000s there were forums and message boards. In the 2010s - and until the very near future - Facebook and Instagram. Something new is coming for Genesis owners... Become an early adopter of what's next by SIGNING UP HERE. Your email address will not be sold or used in any way other than us communicating more details as we prepare for launch - and we will not communicate often.

"Service engine immediately" when I brake?

pgsilva

Registered Member
17
2
3
Genesis Model Type
Equus (2011-2016)
Driving on the highway last night, every time I hit the brakes to slow for an interchange, traffic, etc. the message “Service engine immediately. Vehicle speed limited due to malfunction” appears on the dash, and only while braking. Foot off and the message goes away. Funny thing is, I was doing 70 mph or so, so the speed wasn’t being limited in any way at all. It’s not like the car was in a limp mode. It’s a 2015 Equus Signature. The car ran fine, no check engine light, no noises, no problems braking, happened with both cruise control on and off, happened even if there was no traffic in front or around me. It also happened intermittently under 40 mph once I got off the highway.

Any ideas?
 

pgsilva

Registered Member
17
2
3
Genesis Model Type
Equus (2011-2016)
Thanks for your reply, the silence to this question was deafening.

Interesting, the connection isn't obvious, but I'll check tomorrow. Any reason why the oil level would cause this?
 

CubSmurf

Hasn't posted much yet...
64
21
8
TX
Genesis Model Type
Equus (2011-2016)
Thanks for your reply, the silence to this question was deafening.

Interesting, the connection isn't obvious, but I'll check tomorrow. Any reason why the oil level would cause this?
Don't take the silence personally, I just don't think there are many active Equus owners here. I haven't found many Equus owners anywhere, honestly. That is why I am documenting my suspension issues here so that future owners will have some idea of what to expect.

My **guess** on the oil level thing is perhaps there is an internal oil level sensor and when you brake hard the oil all moves forward and the sensor is tripped due to low levels. I'd guess it's to prevent catastrophic engine failure in case of a major oil leak.
______________________________
 

G-817018

Sounds reasonable. Thanks. I’ll check.

I actually posted this elsewhere and haven’t seen any suggestions there either.
 

DSXMachina

Just passing through.
149
117
43
Nashua NH
Genesis Model Type
Equus (2011-2016)
My guess would be a vacuum leak.
The reason I didn't make this guess is that although you are right, a major vacuum leak in the brake booster system could cause the problem, it would also result in one of two other problems. The first would be a very rough running engine at idle, the second would be difficulty stopping. Neither was reported by the OP.
 
Looking to update and upgrade your Genesis luxury sport automobile? Look no further than right here in our own forum store - where orders are shipped immediately!

DSXMachina

Just passing through.
149
117
43
Nashua NH
Genesis Model Type
Equus (2011-2016)
[snip]

My **guess** on the oil level thing is perhaps there is an internal oil level sensor and when you brake hard the oil all moves forward and the sensor is tripped due to low levels. I'd guess it's to prevent catastrophic engine failure in case of a major oil leak.
Yup. If the pump sucks air then the oil pressure drops to a dangerous level.
______________________________
 

msukhman

New member
1
0
1
Chappaqua, NY
Genesis Model Type
Equus (2011-2016)
Driving on the highway last night, every time I hit the brakes to slow for an interchange, traffic, etc. the message “Service engine immediately. Vehicle speed limited due to malfunction” appears on the dash, and only while braking. Foot off and the message goes away. Funny thing is, I was doing 70 mph or so, so the speed wasn’t being limited in any way at all. It’s not like the car was in a limp mode. It’s a 2015 Equus Signature. The car ran fine, no check engine light, no noises, no problems braking, happened with both cruise control on and off, happened even if there was no traffic in front or around me. It also happened intermittently under 40 mph once I got off the highway.

Any ideas?
did you ever find the problem / solution? i'm having the same issue. thanks.
 

joegr

Registered Member
1,836
2
719
113
Genesis Model Year
2018
Genesis Model Type
Genesis G80 Ultimate
In addition to the other suggestions, check the brake pedal switch.
 

brian981985

New member
1
0
1
Genesis Model Year
2014
Genesis Model Type
Equus (2011-2016)
Driving on the highway last night, every time I hit the brakes to slow for an interchange, traffic, etc. the message “Service engine immediately. Vehicle speed limited due to malfunction” appears on the dash, and only while braking. Foot off and the message goes away. Funny thing is, I was doing 70 mph or so, so the speed wasn’t being limited in any way at all. It’s not like the car was in a limp mode. It’s a 2015 Equus Signature. The car ran fine, no check engine light, no noises, no problems braking, happened with both cruise control on and off, happened even if there was no traffic in front or around me. It also happened intermittently under 40 mph once I got off the highway.

Any ideas?
Driving my 2014 Equus yesterday got this same warning, although on top of that warning my AVSM // Auto Hold/// And Traction control light came on... which have me equally as baffled... i need to leave for work shortly and i'm praying to god the issue "fixed itself" because once i stopped the car... went into the store i was going to.. drove it home with no further issues.. any ideas?
 
Top